Teatteri Kallion Taiteiden yö


Aika: 24.8.2017 klo 19:00
Paikka: Teatteri Kallio, Siltasaarenkatu 28

Teatteri Kallion Taiteiden yössä esiintymässä Rauni Pekkala Trio, Markanjazz sekä Anu Pulkkinen!

Rauni Pekkala aloitti laulajattaren uransa 1960-luvun alussa. Teatteri Kallion Taiteiden yön konsertissa hän laulaa jazzia. Markanjazz soittaa mollijatsia ja iskusäveliä rennolla meiningillä. Illan seremoniamestarina  ihmemies Lumous.

Rauni Pekkala

Rauni Pekkala aloitti laulajattaren uransa samoihin aikoihin kuin Laila Kinnunen ja  Brita Koivunen.  Kuitenkin hän on jää­­nyt hei­­tä hieman  tun­­te­­mat­­to­­mam­­mak­­si, vaik­­ka hän teki pal­­jon hie­­no­­ja le­­vy­­tyk­­siä pit­­kin 1960-lu­­kua,

Monen iskelmälaulajan tavoin myös Rauni Pekkalan ura lähti käyntiin iskelmälaulukilpailuista. Pekkala osallistui kotikaupungissaan Pieksämäellä järjestettyyn kilpailuun vuonna 1959 – ”äidin kehotuksesta”. Kisassa toiseksi tulleen Pekkalan kyvyt huomattiin ja hänet kutsuttiin koelaulutilaisuuteen Helsinkiin.

Levytukku Oy vakuuttui 18-vuotiaan laulajattaren taidosta ja Rauni Pekkala teki ensi levytyksensä ”Alessandro” vuonna 1960. Tämän jälkeen levytyksiä tuli tasaiseen tahtiin. Pekkala tuon aikakauden levytyksiä olivat muun muassa  ”Seitsemän tuntia onnehen" "Paradiso" "Miesten tähden" ”Sellainen rakkaus” Pirteän savolaistytön kasvot tulivat tutuksi myös lehtien kansikuvatyttönä.

Rauni Pekkalan osaamisesta kertoo myös se, että hän oli maineikkaan kitaristi Herbert Katzin yhtyeen solistina viisi vuotta. Katz oli aikakautensa merkittävimpiä jazzmuusikoita. Näin myös Pekkala sai  ensikosketuksen jazz­musiikkiin. Jazz ei tuolloin ollut levy-yhtiöiden  suosiossa, vaikka maan keskeisistä muusikoista merkittävä osa oli aktiiveja jazzmuusikoita. Taidokkaat muusikot kätkivät kuitenkin  jazz-säveliä iskelmäsovituksiin. Syntyi  omintakeinen suomalainen iskelmäkausi, jota jazziskelmä-kaudeksi myös kutsuttiin.

Rauni Pekkalalla oli vientiä 60-luvulla. Hänen lauluääntään taltioitui myös elokuviin, muun muassa  Käpy selän alla (1966) ja  Käyntikortti (1964) -elokuvien ääniraidalla kuullaan hänen lauluaan.  Pekkalan esiintymiset vähenivät 1960-luvun jälkeen, hän kuitenkin palasi:”70-luvulla olin aika hiljaa, leikin kotirouvaa, mutta ei siitä mitään tullut, ja aloinkin taas tehdä keikkoja”. Ura onkin  jatkunut näihin päiviin saakka, viime vuosina kuitenkin  lähinnä ”omaan tahtiin”.

Herbert Katzin kautta saatu kosketus jazziin on pitänyt Rauni Pekkalan vahvasti otteessaan. ”Jazz on kiinnostanut aina kovasti, ja aloin siirtyä sen pariin”  Viime vuosina häntä on kuultukin entistä enempi jazzlaulajana erilaisissa jazz-tapahtumissa. Ikävuosista huolimatta Pekkalan ääni on hyvässä kunnossa.  ”Ääneni kanssa minulla ei ole koskaan ollut ongelmia; laulan päivittäin, vaikkei olisikaan esiintymistä. Mutta keikkoja on mukava tehdä, toivottavasti niitä riittää”.

Järjestää

Virtapiiri –perinteisen tanssimusiikin vaalimisyhdistys

Kallion seurakunta – aluetyö

Kallion Kulttuuriverkosto