Kallion kävelyfestivaalin keskustelu- ja luentosarja: Tarinaa puumuuntamotorneista, sähkönjakelun ”saimaannorpista”.


Tapahtuma on osa Euroopan kulttuuriympäristövuoden 2018 ohjelmaa.
Tapahtuma on osa Euroopan kulttuuriympäristövuoden 2018 ohjelmaa.
Aika: 8.1.2018 klo 18:00
Paikka: Ex Teatteri Kallio; Siltsaarenkatu 28

8. 1. 2018 klo 18

Tarinaa puumuuntamotorneista, sähkönjakelun ”saimaannorpista”.

Kirjailija Maarit Verronen kertoo lystikkäiden suomalaisten infrastruktuurirakennusten historiasta, nykypäivästä ja jäljittämisestä.

Ex Teatteri Kallio, Siltasaarenkatu 28. Vapaa pääsy.

Puutornimuuntamot – tarinoita sähkönsiirrosta on kiehtova tarina itsenäisen Suomen sähköistämisen vaiheista ja samalla salapoliisimatka näiden jo osaksi luontoa muuttuneiden muistomerkkien äärelle. Maarit Verronen kuvaa vaivalla löytämiään puutornimuuntamoja kiintymyksellä ja herättää lukijassa halun vaalia tätä koko maailmassa ainutlaatuista hyötyrakennusperintöä.

Vuosikausien tutkimustyö katoamaisillaan olevan muuntamokannan parissa on tuottanut lukijan iloksi tarinoita, jotka yllättävät yksityiskohdillaan ja joissa faktat ovat kohdallaan. Kirjailija ihailee puisten muuntamotornien korutonta arkkitehtuuria ja ilahtuu, kun hylätty torni on muuntunut lintujen pesimäpaikaksi tai mehiläisyhdyskunnan kodiksi.

Ihminenkään ei ole läheskään aina hylännyt näitä maaseudun entisaikaisia hermokeskuksia. Moni omaa kulttuurimaisemaansa vaaliva maanomistaja on ymmärtänyt muuntamon arvon ja käyttänyt luovuuttaan keksiessään elämänsä ehtoota viettävälle tornivanhukselle uusiokäyttöä leikkimökistä kesäkahvioon.

Paavo Väyrysen Pohjanranta-keskuksen mansardikattoinen entinen muuntamo perustettiin aikanaan keminmaalaisen vaivaistalon maille. Spede Pasasen filmiryhmä puolestaan haki Pohjan tähteet -elokuvan kuvausten aikaan sopivaa räjäytettävää muuntamotornia; sellainen löytyi Lohjan Sähköltä.

Useasti palkitun, kahdesti Finlandia-ehdokkaana olleen Maarit Verrosen (s. 1965) tuotantoon kuuluu yhdeksän romaania, yhdeksän novellikokoelmaa sekä matkakirjoja. Alun perin luonnontieteellisen koulutuksen hankkinut Verronen perehtyi puutornimuuntamoiden värikkääseen historiaan vuosien ajan. Tuloksena on teos, jota voi lukea kuin seikkailukirjaa ja joka samalla valottaa suomalaista kulttuurihistoriaa täysin uudesta näkökulmasta.

 

http://www.kotiseutuliitto.fi/toiminta/kulttuuriymparistopaivat