Ulla Väätäinen: Jotain yhteistä - valokuvakollaaseja


Aika: 4.-31.1.2018
Paikka: Kamiter Ars; Helsinginkatu 6

Ulla Väätäinen

Jotain yhteistä

Valokuvakollaaseja

Kamiter Ars

Helsinginkatu 6

4.-31.1.2018

ti-pe 10-17 la 10-14

Ulla Väätäinen rakentaa valokuvistaan omaperäistä kuvastoa, kuvakollaaseja: maisemia ja tapahtumia. Hän muokkaa ja yhdistelee valokuvansa kerroksiksi, jotka muistuttavat mielentiloja, uni ja tosi sekoittuvat.

Visuaalista olemustaan muuttavien materiaalien käyttäytyminen kiehtoo Väätäistä.

Hän yhdistää rappiopinnat muuhun aineistoon ja nauttii lopullisen teoksen ennalta-arvaamattomuudesta ja yllätyksistä. Kukin kollaasi koostuu 2-7 eri kerroksesta.

Näyttelyn kuvamateriaalia Väätäinen on kerryttänyt kotimaasta ja ulkomailta. ”Minulla on tietty sabluuna päässä, joka lähespakottaa kuvaamaan tiettyjä kohteita. Olipa se isän rakentama, nyt jo rapistunut kasvihuone Savossa, halpakaupasta hankittu lintuhäkki, marrakeshiläisen museon rapautunut katto, autotallin katto Punavuoressa, lehdetönpuu Kyproksella, outokuvioinen seinäNew Yorkissa, firenzeläinen hautausmaa tai Venetsian vanha satama.”

Kuvien henkilöhahmot ovat löytyneet antikvariaateista, sukulaisten ja ystävien albumeista.

Näissä arvoituksellisissa maisemissa liikkuvat usein naiset–seesteisinä, ihmettelevinä ja ulkopuolisina.

Aineellisen rappeutumisen lisäksi Väätäinen käsittelee ihmisen suhdetta ympäristöön ja luontoon. On rumuutta, kauneutta, hajoamista, kasvua, outouden kokemista, irrallisuutta ja onnellisuuttakin, Ruoste symbolisoiaikaa, hapertuvaa menneisyyttä–mutta myös pirstaleista nykypäivää ja tulevaisuutta.

Ulla Väätäinen syntyi Leppävirralla, kävi Kieli-Instituutin, seikkaili sekalaisissa hommissa ja teki sitten töitä 30 vuotta av-suunnittelijana omassa yrityksessään. Tilaustöiden ohella hän teki kollegansa valokuvaaja Liisa Karvosen kanssa videoteoksia, joita on esitetty gallerioissa, museoissa sekä festivaaleilla kotimaassa ja ulkomailla.

Väätäisen ensimmäinen oma valokuvanäyttely oli VR:n makasiinien viimeisiä vaiheita ja niiden purkamista käsittelevä dokumentointi 2013. Sen lisäksi hänen kollaasejaan on ollut esillä yhteisnäyttelyissä.

Väätäisen videoteoksia on Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmissa.