Elokuvateatteri Punalyhty esittää: Tunteiden temppelitAika: 8.9.2019 klo 15:00
Paikka: Paasitalo, Siltasaarikabinetti, Paasivuorenkatu 5 A

Elokuvateatteri Punalyhty esittää: Tunteiden temppelit

Elokuvaesitys entisessä elokuvateatterissa

Tunteiden temppelit (2015) on Jouko Aaltosen nostalginen dokumenttielokuva suomalaisen elokuvateatteritoiminnan historiasta. Dokumentti kertoo saleista, jotka ovat elokuville ja tunteille pyhitettyjä. Elokuva kertoo myös muutoksesta. Monet elokuvateatteripyhäköt ovat saaneet uuden käyttötarkoituksen, niin kuin Työväentalon Punalyhty, joka on nyt Siltasaarikabinetti.

Elokuvanäytös on Euroopan kulttuuriympäristöpäivien 2019 teemaohjelmaa "Viihteen ja taiteen tiloissa". Kallion Kulttuuriverkosto ja Helsingin työväenyhdistys järjestävät.

Sunntaina 8.9. klo 15. Paasitalo, Siltasaarikabinetti, Paasivuorenkatu 5 A

Vapaa pääsy (Paikkavaruksia otetaan kuitenkin vastaan sähköpostiviestillä: kkvelokuvaesitys@gmail.com)

..

Elokuvateatteri Punalyhdyn tarina

Helsingin työväenyhdistyksellä oli Hakaniemessä 24.1.1925 – 9.5.1926 Punalyhty-niminen elokuvateatteri osoitteessa Sirkuskatu 5 (nykyinen Paasivuorenkatu 5).

Helsingin uusiin urbaaneihin huvituksiin 1920 luvulla kuuluivat elokuvateatterit. Kuka tahansa pääsi muutamalla kolikolla valkokankaan maagiseen maailmaan ja Hollywoodin seikkailuihin. Elokuvien kautta uusimmat muotivirtaukset ja kauneusihanteet levisivät nopeasti Helsingin katukuvaan.

Kansan elokuvanälkä oli niin suurta, että Helsingin työväenyhdistyskin perusti oman elokuvateatterin työväentaloonsa Siltasaareen. Teatteri sai nimen Punalyhty ja sen tarkoituksena oli esittää "työväenaatteen mukaisia elokuvia."

Punalyhdyn tavoitteet olivat kunnianhimoisia, se tähtäsi omaan maahantuontiin. Punalyhdyn ensimmäinen oma hankinta oli näyttelijä Yrjö Saarnion Ranskasta lähettämä elokuva Maaseutu kapitalismin jaloissa. Elokuvan ensi-ilta Punalyhdyssä oli lokakuun alussa 1925. Se jäi myös teatterin ainoaksi hankinaksi, sillä neuvostoelokuvien maahantuonti osoittautui liian kalliiksi. Punalyhty sulki ovensa vuonna 1926 katsojien puutteessa.

Nyt Euroopan kulttuuriympäristöpäivien kunniaksi Punalyhty herää henkiin - yhdeksi päiväksi.

(hteet: KAVI. Mikko-Olavi Seppälä, Suruton kaupunki, 1920-luvun iloinen Helsinki, WSOY 2016.)