Kallio Kukkii on osa eurooppalaista kulttuurin peruskalliota

25.4.2018

Kukkii Piknik 19.5. -20.5.
Kukkii Piknik 19.5. -20.5.
Leipätehtaan pihajuhla avaa Stadin festari kesän.
Leipätehtaan pihajuhla avaa Stadin festari kesän.

Kallio Kukkii -kaupunkifestivaali järjestetään nyt 24. kerran. Vuosi 2018 on merkkivuosi: on kulunut kaksi vuosikymmentä siitä, kun Harjun nuorisotalon järjestämä päivän mittainen pihatapahtuma laajeni 10 päivää kestäväksi monitaidefestivaaliksi.

Kallio Kukkii on osa eurooppalaista kulttuurin peruskalliota

Kallio Kukkii -kaupunkifestivaali (11.5. - 20.5.) järjestetään nyt 24. kerran. Vuosi 2018 on merkkivuosi: on kulunut kaksi vuosikymmentä siitä, kun Harjun nuorisotalon järjestämä päivän mittainen pihatapahtuma laajeni 10 päivää kestäväksi monitaidefestivaaliksi.

Kallio Kukkii kerää vuosi vuoden jälkeen erilaiset paikalliset toimijat yhteen. Yli sadan tapahtuman ohjelmakokonaisuudesta koostuva monitaidefestivaali on ainutlaatuinen ilmiö.

Lähes neljännesvuosisadan ajan yhtämittaisesti toteutettu, perinteikäs Kallio Kukkii -festivaali on tänä vuonna myös osa eurooppalaisen kulttuuriperinnön teemavuoden ohjelmaa. EuropeForCulture-teemavuotta vietetään tunnuksella ”Kulttuuriperintömme – kun mennyt kohtaa tulevan” ja sen tavoitteena on, että yhä useampi kansalainen tutustuisi Euroopan kulttuuriperintöön ja kiinnostuisi siitä.

Kallio Kukkii ei ratsasta kaupunkikulttuuritapahtumien trendin aallonharjalla, vaan nojaa ennen kaikkea perinteisiin ja pitkäjänteisiin perusrakenteisiin. Sellaisia ovat muun muassa Dallapénpuiston piknik, Kallio Kukkii -katuparaati, Kallion kävelyfestivaali ja lastenkulttuurin osalta Ebeneser-talon tarjonta. Festivaali uudistuu kuitenkin luontevasti vuosittain joukkoon liittyvien uusien tekijöiden myötä; heidän ansiostaan tapahtuma saa tuoretta energiaa ja sisältöä.

Tänä keväänä mukaan tulleista toimijoista merkittävin on kulttuurikeskus Caisa, jonka uusi koti sijaitsee Leipätehtaassa, Elannon korttelin sisäpihalla. Caisa aloittaa toimintansa uudessa osoitteessa virallisesti syksyllä, mutta haluaa tervehtiä kalliolaisia jo kevään Kallio Kukkii -tapahtumassa. Kulttuurikeskus kutsuu tapahtumayleisön Leipätehtaan pihajuhlaan lauantaina 12.5. klo 12–17 viettämään samalla festivaalinavajaisia.

Suvilahdessa 16.–19.5. järjestettävä kolmepäiväinen Loukko Fest -tapahtuma puolestaan esittelee tämän kevään toisen uuden tekijän, Alakulttuurikeskus Loukon.

Vuoden 2018 Kallio Kukkii -ohjelmassa näkyvät luonnollisesti myös sadan vuoden takaiset traagiset tapahtumat, mikä sopiikin erinomaisesti EuropeForCulture-teemavuoden tunnukseen. Sisällissotaa muistellaan näyttelyissä ja kävelykierroksilla. Esille nousee niin ikään kirjailija Alpo Ruuth (1943–2002), jonka nimeä kantava polku avataan keskiviikkona 16.5. kirjailijan lapsuuden maisemiin Sörkkaan. Suomen Lausujain Liitto kantaa kortensa kekoon ilahduttamalla yleisöä kaksipäiväisellä runorundilla Kallion kahviloissa.

Kallio Kukkii -festivaalin yhteisöllisyyden syvintä ydintä ovat tietenkin asukasaktiivien, erilaisten työryhmien, koulujen ja päiväkotien tuottamat ohjelmat, jotka toteuttavat samalla omalta osaltaan Kalliolan Setlementin keväällä 2018 lanseeraamaa Naapuruus on mielentila -kampanjaa.

Tervetuloa monimuotoisen eurooppalaisen kulttuuritarjonnan pariin!

Tapahtumiin, joissa ei ole mainintaa pääsymaksusta, on vapaa pääsy. Ohjelmamuutokset ovat mahdollisia. Päivitetyt ohjelmatiedot kohdassa  Kallio Kukkii.

https://www.kallionkulttuuriverkosto.fi/kalliokukkii/kallio-kukkii-2018-ohjelmat-paiv/