Alppiharju sai kotikaupunkipolun

31.12.2018

Alppiharjun Vesilinnanmäki (Linnanmäki ) vuonna 1912. (Brander Signe HKM).
Alppiharjun Vesilinnanmäki (Linnanmäki ) vuonna 1912. (Brander Signe HKM).
Alppiharju oli Suomen merkittävimpiä mäkihyppykeskuksia 1900-luvun alussa. Alppilan hyppyrimäki 1930-luvulla iltavalaistuksessa. (A. Pietinen (HKM).
Alppiharju oli Suomen merkittävimpiä mäkihyppykeskuksia 1900-luvun alussa. Alppilan hyppyrimäki 1930-luvulla iltavalaistuksessa. (A. Pietinen (HKM).

Huvipuisto Linnanmäestä tunnetun Alppiharjun kaupunginosaan pääsee nyt tutustumaan tarkemmin, kun kaupunginosa on saanut Kotikaupunkipolun, joka esittelee alueen historiaa ja nykyisyyttä. Polun ovat toteuttaneet Alppila Seura, Kallion Kulttuuriverkosto, yhteistyössä Kotikaupunkipolku -hankkeen kanssa.

Kotikaupunkipolku on kartalle merkitty kävelyreitti, joka esittelee kulkijalleen Alppilan ja Harjun mielenkiintoisia paikkoja: niiden historiaa ja nykyaikaa, luontoa ja kulttuuria, rakennusperintöä ja henkilöhahmoja. Alppiharjun kotikaupunkipolulla on 37 kohdetta. Käveltynä polun pituus on noin 6 km.

Alppiharju sai nykyisen nimensä vuonna 1959 ja se on kaupunkikuvallisesti moni-ilmeinen: Idässä kaupunginosaa leimaa urbaani Harju ja kun taas lännessä, Alppilan puolelta, löytyvät laajat maisema- ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat puistoalueet. Alppiharju on vanha työläiskaupunginosa, jonka tekee myös mielenkiintoiseksi sen rakennuskannan kerroksellisuus.

Alppiharjun kotikaupunkipolulla selviää missä todellakin sijaitsi suomalaisten kansansanontojen kaanoniin kuuluvan "Jäljet johtavat sylttytehtaalle" sylttytehdas. Polku kurkistaa myöskin suurelle yleisölle hieman tuntemattomaksi jääneisiin kohteisiin. Yksi sellainen on Museovirasto, joka toimii Alppiharjussa. Virastossa on hieno erikoiskirjasto sekä alansa paras arkisto, jotka ovat avoimia kaikille kansalaisille. Alppilalaisilla on pitkät perinteet myös kansalaisaktivismista, siitäkin on kertomuksia kotikaupunkipolulla. Yksi hauskimmista pelastustaisteluista oli Alppilan tanssilavan puolustuskirjelmä 1950-luvulla kaupunginviranomaisille.

Alppiharjun kotikaupunkipolun ovat laatineet tuottaja, kaupunkiopas, tietokirjailija Juhani Styrman, yhdessä kotikaupunkipolkuihin erikoistuneen Pauli Salorannan kanssa. Noin sata kaupunkipolkua tuottanut Saloranta on tehnyt Styrmanin kanssa aiemmin itäiseen kantakaupunkiin Siltasaaren kotikaupunkipolun.

Kotikaupunkipolulle pääsee Alppila Seuran kotisivuilta. Polusta pyritään julkaisemaan painettu versio vuoden 2019 puolella.

Alppiharjun Kotikaupunkipolku https://www.alppila.net/images/stories/alppila_seura/alppiharju_kotikauppolku_tiedot.pdf