Kallio Kukkii 10.5. -19.5.

25.4.2019
Kallion keväinen kaupunkifestivaali Kallio Kukkii täyttää tänä keväänä neljännesvuosisadan. Festivaali syntyi viime vuosituhannella ja vuosikymmenellä, jolloin käsitteet ”kaupunkikulttuuri” ja ”yhteisöllisyys” olivat Suomessa vielä varsin tuntemattomia. Toukokuussa 1994 Harjun nuorisotalo päätti järjestää Karhupuistossa bänditapahtuman, joka sai innostuneen vastaanoton ja sai seuraavana vuonna jatkoa. Onnistunut tapahtuma siirtyi Harjun nuorisotalon pihapuistoon ja samalla päiväfestari sai nimen Kallio Kukkii. Samalla myös kaupunkikulttuuri koki jonkinlaisen murroksen.

Festivaali alkoi vähitellen saada nykyistä muotoaan vuodesta 1997, jolloin Kallio Kukkii -tapahtuman osaksi liitettiin Kalliossa asuvan kuvataiteilija Tiina Hallakorven ideoima Kallion kulttuurikierros, kuvataiteilijoiden ja käsityöläisten avoimien ovien päivä heidän työhuoneillaan. Samassa yhteydessä syntyi idea, mitä jos tapahtuma toteutettaisiinkin yhteisöllisistä lähtökohdista ja myös kaupunkilaiset voisivat osallistua omaehtoisten kaupunkitapahtumien tuottamiseen?

Seuraavana keväänä idea päätettiin toteuttaa ja Kallio Kukkii -festivaalista tuli 10 päivää kestävä kulttuuriviikko, jossa monet eri taiteen lajit ovat päässeet esille. Mukaan kutsuttiin Kallion alueen toimijoita järjestämään heidän omia itsenäisesti tuottamiaan tapahtumia. Tämä oli Kallion kulttuuriverkoston alkuassysäys ja toukokuisen kulttuuriviikon ympärille päätettiin perustaa oma yhdistys, Kallion Kulttuuriverkosto. Se toimii nykyään itsenäisenä rekisteröitynä yhdistyksenä ja koordinoi Kallio Kukkii -festivaalia.

Kulttuuriviikko on kasvanut vuosien mittaan Helsingin suurimmaksi monitaidefestivaaliksi mitä tulee tapahtumien määrään. Kallio kukkii -kokonaisuus on sisältänyt yleensä satakunta yksittäistä tapahtumaa ja saavuttanut parhaimmillaan jopa 50 000 kävijän määrän. Kallio kukkii -festivaalin alkulähde, Harjun nuorisotalon järjestämä puistotapahtuma, kukoistaa edelleen kaupunkifestivaalin sisällä ja on nykyisin nimeltään ”Kallio Kukkii -piknik”. Se on perinteisesti myös koko festivaalin iloinen ja musiikin- ja kulttuurintäyteinen päätöskarnevaali.

Juhlavuoden 2019 Kallio Kukkii -kaupunkifestivaalissa on tänä vuonna mukana lähes 150 yksittäistä tapahtumaa, mm. katutaidetta, musiikkia, teatteria, elokuvia, tanssia, luentoja, opastettuja kävelykierroksia, näyttelyjä, työpajoja, lastenkulttuuria sekä myös perinteinen karnevaalikulkue. Kokonaisuus onkin erinomainen näyte alueemme yhteisöllisestä ja omaehtoisesta toiminnasta.

Keväinen Kallio Kukkii -festivaali kuuluukin oleellisena osana Kallion alueen identiteettiin ja sen merkitys on nykymuotoisen helsinkiläisen ja suomalaisen kaupunkikulttuurin kehittymisessä kiistaton. Kallio Kukkii -kaupunkifestivaali on myös osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä, jonka teemana tänä vuonna on "Viihde ja taide" ja onkin 25-vuotiaan Kallion kulttuuriviikon juhlistamiselle mitä parhain teemavuosi.

Toivotamme kaikki tervetulleiksi juhlimaan merkkivuotta Pitkänsillan pohjoispuolelle!

 

Kallio Kukkii monitaiteteisen kaupunkifestivaalin ohjelmat löytyvä täältä:

https://www.kallionkulttuuriverkosto.fi/kalliokukkii/kallio-kukkii-paivakohtaiset-ohj/