Kallio Kukkii ja Kallio Kipinöi -festivaalit ovat Helsingin kulttuuriteko 2013

21.1.2014


Helsingin kulttuuriteko 2013 -palkinto on myönnetty Kallion Kulttuuriverkoston järjestämille tapahtumille. Verkosto kokoaa vuosittain Kallio Kukkii ja Kallio Kipinöi -festivaalit sekä Kallion kävelyfestivaalin.

– Kallion Kulttuuriverkoston tapahtumat ovat jo käsite. Ilman suurta organisointia paikallisuus puhkeaa kukkaan kevään kukkiessa ja pimeyden koittaessa, perustelee yksi Kallion Kulttuuriverkostoa palkinnon saajaksi ehdottanut. Tunnustuksen saajan valitsi Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunta kaupunkilaisten lähettämien 615 ehdotuksen joukosta. 

Kallio Kukkii -festivaali täyttää tänä keväänä 20 vuotta, Kallio Kipinöi 18 vuotta ja kävelyfestivaalikin yhdeksän.

Nyt viidettä kertaa jaetun palkinnon suuruus on 5000 euroa.

Pääpalkinnon lisäksi kaksi tapahtumaa sai kunniamaininnan: Roihukino ja Kalevalan läpilaulanta. Roihukino on vapaaehtoisvoimin toteutettu lähiöfestivaali, joka esittelee lasten ja nuorten tekemiä animaatioita. Kalevalan läpilaulanta toi palkintoraadin mukaan kansalliseepoksen esiin hauskalla ja huomiota herättävällä tavalla, jossa laulanta jatkui eri puolilla Helsinkiä kahden vuorokauden ajan.

Kaikki tunnustusta saaneet olivat myös yleisön kymmenen kärkiehdokkaan joukossa. Eniten ääniä saivat Helsingin Flamencofestivaali, Sompasauna ja Pop Up ILO Mesta.


Kallio Kukkii on Helsingin vanhin kaupunginosafestivaali

Helsingin vanhin yhtämittaisesti järjestetty kaupunginosafestivaali, toukokuussa järjestettävä Kallio Kukkii, kokoaa eri järjestäjiltä yhteen musiikkia, teatteria, näyttelyitä, runoutta, opastuksia, performanssia, taidetta, työpajoja ja luentoja. Festivaalin kaksi vuotta nuorempi pari, Kallio Kipinöi, on samansisältöinen, mutta se järjestetään vuoden pimeimpään aikaan marraskuussa. Molemmat festivaalit sisältävät yli 100 tapahtumaa, kestävät kymmenen päivää ja houkuttelevat tapahtumiinsa noin 20 000 kävijää.

Kallion kävelyfestivaali on myös vakiinnuttanut paikkansa kahdeksanvuotisen taipaleensa aikana. Kulttuuriverkoston organisoima kävelyfestivaali järjestää kerran kuukaudessa teemallisen, opastetun kävelyretken Kalliossa. Retkillä tarjotaan uusia näkökulmia nykypäivän ja menneisyyden Kallioon.