Kävelyfestivaali

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät, Helsinki Open House 2016 Pimenneet valkokankaat: Kävelyretki Kallion kadonneiden elokuvateattereiden maisemiin. (Kuva Marit Henriksson)

 

Tilaa Kallio 100 vuotta, kuvin ja sanoin –luento!

Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017. Kallion Kulttuuriverkosto on valmistanut keskustelu-luennon Kallio 100 vuotta, kuvin ja sanoin.

Luento kulkee läpi Kallion lähihistorian ja sivuten samalla myös Suomen- ja Helsingin historiaa.

Noin 45-60 minuuttia kestävä luento sopii esimerkiksi osaksi TYKY-päivän ohjelmaa tai ohjelmaksi.  Kuvapainotteinen luento soveltuu hyvin myös erilaisten koulujen- ja  opistojen  historianopetukseen.  Kuvin ja sanoin –luentoa voivat myös erilaiset yhteisöt, järjestöt ja ryhmät jne. tiedustella tapahtumiensa ohjelmasisällöksi.

Tiedustelut: kallion.kulttuuriverkosto@gmail.com

 

 

 

Opastetut kävelykierrokset kuukausittain

Tulevat kävelyt löytyvät kohdasta ajankohtaista ja tapahtumakalenterista etusivulta.

Kävelyillä tutustutaan Kallion ja sen lähialueiden kulttuuriin, tarinoihin, ihmisiin ja fyysiseen ympäristöön joka kerta eri teemalla.

  • Vapaa pääsy. Joillakin kävelyillä on myytävänä käsiohjelma. Varaa mukaan 2-5 euroa sitä varten.
  • Kävelyiden kesto on enintään kaksi tuntia.
  • Ei säävarausta. Huomioi sääolosuhteiden mukainen pukeutuminen. Talvikauden ohjelmassa on kierroksia sisätilakohteisiin ja aiheeseen liittyviä luento- ja keskusteluiltoja.

Tervetuloa mukaan!

Ajankohtaista

Kallion kävelyfestivaalin keskustelu - ja luentosarja 2017

16.2 HELSINGIN MERILINNUT ENNEN JA NYT

Blank Movie Screens - The Lost Cinemas of Kallio walking

Back of the days Helsinki was considered as the best city of Nordic Cinema. There were more than 30 movie theatres only at the Kallio district during the years. In the 1939 there were 48 venues showing films in downtown of Helsinki and 12 of those were in eastern downtown. The golden age of cinemas came to an end at 1960´s. The last movie theatre in Kallio, named Arena, was shut down in 1993. However, the eastern downtown returns to the map of Cinema in the autumn of 2016, when theatre Riviera, which has been closed since 1982, opens its doors again in Harjukatu. Kallio´s walking-festival tour explores the history of various cinemas that have dotted the Kallio area. Tour takes you on a journey into cinematic history. Some of the cinema halls still exist, but they now have gyms, religious communities- and even Alko (liquor store) - inside those walls.

Muraalien historiareitti

Muraali on seinään, kattoon tai muuhun pysyvään rakenteeseen maalattu teos. Ne ovat iso osa ihmiskunnan säilynyttä muinaishistoriaa. Ensimmäiset niistä on maalattu jo luolien seiniin ja maalauksia on löydetty myös varhaiskulttuurien palatsien ja temppeleiden raunioista. Helsingin kaupunkikuvaan seinämaalaukset ilmestyä talojen päätyihin 1800-luvun lopulla. Ensimmäiset julkisivuihin tehdyt muraalit olivat kaupallisia – talojen päätyihin maalattuja mainoksia –reklaameja. Muralien historia reitti esittelee Itäisen kantakaupungin alueelta löytyviä vanhoja seinämaalauksia.

UUTTA! Sörnäisten teollisuusalueen historia –reittiopas

Kallion kävelyfestivaalin reittioppaiden sarjassa on nyt julkaistu leivän ja raudan tuoksuinen kävelyopas joka esittelee Sörnäisten teollisuusalueen historiaa.

Muraalien historiareitti

Muraali on seinään, kattoon tai muuhun pysyvään rakenteeseen maalattu teos. Ne ovat iso osa ihmiskunnan säilynyttä muinaishistoriaa. Ensimmäiset niistä on maalattu jo luolien seiniin ja maalauksia on löydetty myös varhaiskulttuurien palatsien ja temppeleiden raunioista. Helsingin kaupunkikuvaan seinämaalaukset ilmestyä talojen päätyihin 1800-luvun lopulla. Ensimmäiset julkisivuihin tehdyt muraalit olivat kaupallisia – talojen päätyihin maalattuja mainoksia –reklaameja. Muralien historiareitti esittelee Itäisen kantakaupungin alueelta löytyviä vanhempia seinämaalauksia.

Kallion kävelyfestivaali järjestää kerran kuukaudessa teemallisen, opastetun kävelyretken Kalliossa. Retkillä löydetään aina jokin uusi näkökulma nykypäivän ja menneisyyden Kallioon. Joitakin retkioppaita saa tulostettuna ja ne ovat ladattavissa omalle tietokoneelle tai puhelimeen sävyttämään omaa sunnuntaikävelyä.