Kävelyfestivaali

Esitteen painettua versiota saa KKV:n verkkokaupasta (6 e) tai Kamiter Arsista, Helsinginkatu 6 (5 e). Nettireitti löytyy alta.

Sörnäisten teollisuudenperintö –reittiopas
on napakka tietopaketti , joka esittelee Kalliota ympäröineitä teollisuusalueita Sörnäisissä, Hermannissa ja Vallilassa. Samalla niistä muodostuu kolme kävelyreittiä ja näin opasvihkosen avulla nämä entiset teollisuusalueet ja niissä toimineet teollisuuslaitokset ja niiden historiat avautuvat aivan uudella tavalla myös kävelykohteina. Retkille pääsee alla olevasta linkistä.

https://mediamonttu.fi/julkaisu/sornaisten-teollisuuden-perinto-reitti/

Tilaa Kallio 100 vuotta, kuvin ja sanoin –luento!

Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017. Kallion Kulttuuriverkosto on valmistanut keskustelu-luennon Kallio 100 vuotta, kuvin ja sanoin.

Luento kulkee läpi Kallion lähihistorian ja sivuten samalla myös Suomen- ja Helsingin historiaa.

Noin 45-60 minuuttia kestävä luento sopii esimerkiksi osaksi TYKY-päivän ohjelmaa tai ohjelmaksi.  Kuvapainotteinen luento soveltuu hyvin myös erilaisten koulujen- ja  opistojen  historianopetukseen.  Kuvin ja sanoin –luentoa voivat myös erilaiset yhteisöt, järjestöt ja ryhmät jne. tiedustella tapahtumiensa ohjelmasisällöksi.

Tiedustelut: kallion.kulttuuriverkosto@gmail.com

Opastetut kävelykierrokset kuukausittain

Tulevat kävelyt löytyvät kohdasta ajankohtaista ja tapahtumakalenterista etusivulta.

Kävelyillä tutustutaan Kallion ja sen lähialueiden kulttuuriin, tarinoihin, ihmisiin ja fyysiseen ympäristöön joka kerta eri teemalla.

  • Vapaa pääsy. Joillakin kävelyillä on myytävänä käsiohjelma. Varaa mukaan 2-5 euroa sitä varten.
  • Kävelyiden kesto on enintään kaksi tuntia.
  • Ei säävarausta. Huomioi sääolosuhteiden mukainen pukeutuminen. Talvikauden ohjelmassa on kierroksia sisätilakohteisiin ja aiheeseen liittyviä luento- ja keskusteluiltoja.

Tervetuloa mukaan!

Ajankohtaista

Kallion Kävelyfestivaali syyskuussa

10.9 klo 15 Kallion Kävelyfestivaali: Vesireittejä Kalliossa". Kävely kulkee aikaan jolloin Kallion kaupunginosassa virtasi puroja, oli kosteikkoja ja jopa järviä. Löytyykö niistä jälkiä vielä kaupunkiluonnosta? Kierros esittelee myös puistoja joissa on vesielementtejä. Kävely päätyy suomalaisen klassikkomaalauksen maisemaan. Käsiohjelma 2 euroa. Lähtö Tauno Palon puistosta. 13.9. klo 18 Kallion kävelyfestivaali Helsingin kävelyfestivaalleilla: "Enemmän ja vähemmän kiellettyjä kahviloita Kalliossa". Kävely alkaa Siltasaarenkatu 1:n kohdalta (Pitkänsillan korvasta) klo 18. Liput+Käsiohjelma 10 euroa.

Muraalien historia -reitti

Muraali on seinään, kattoon tai muuhun pysyvään rakenteeseen maalattu teos. Ne ovat iso osa ihmiskunnan säilynyttä muinaishistoriaa. Ensimmäiset niistä on maalattu jo luolien seiniin ja maalauksia on löydetty myös  varhaiskulttuurien palatsien ja temppeleiden raunioista. Helsingin kaupunkikuvaan seinämaalaukset ilmestyä talojen päätyihin 1800-luvun lopulla. Ensimmäiset julkisivuihin tehdyt muraalit olivat kaupallisia – talojen päätyihin maalattuja mainoksia –reklaameja. Muraalien historia -reitti esittelee Itäisen kantakaupungin alueelta löytyviä vanhoja seinämaalauksia.

Kallion kävelyfestivaali lääketehtaalla (Helsinki-päivä)

Maanantaina 12.6. 13-19 Lääketehtaan uusi elämä, Nilsiänkatu 10. (Helsinki-päivä) - Avoimet ovet taiteilijoiden ja luovan alan tekijöiden työhuoneilla. Opastettu kierros tasatunnein. KLO 18.00 Kallion kävelyfestivaalin: Silkkiä, pillereitä ja hetkoita –kierros. Kierros esittelee Orionin ja Vallilan teollisuuden historiaa ja on samalla kävelyfestivaalin Sörnäisten teollisuutta esittelevän trilogian päätöskierros.

Kallion kävelyfestivaalin keskustelu - ja luentosarja 2017

16.2 HELSINGIN MERILINNUT ENNEN JA NYT

Blank Movie Screens - The Lost Cinemas of Kallio walking

Back of the days Helsinki was considered as the best city of Nordic Cinema. There were more than 30 movie theatres only at the Kallio district during the years. In the 1939 there were 48 venues showing films in downtown of Helsinki and 12 of those were in eastern downtown. The golden age of cinemas came to an end at 1960´s. The last movie theatre in Kallio, named Arena, was shut down in 1993. However, the eastern downtown returns to the map of Cinema in the autumn of 2016, when theatre Riviera, which has been closed since 1982, opens its doors again in Harjukatu. Kallio´s walking-festival tour explores the history of various cinemas that have dotted the Kallio area. Tour takes you on a journey into cinematic history. Some of the cinema halls still exist, but they now have gyms, religious communities- and even Alko (liquor store) - inside those walls.

Kallion kävelyfestivaali järjestää kerran kuukaudessa teemallisen, opastetun kävelyretken Kalliossa. Retkillä löydetään aina jokin uusi näkökulma nykypäivän ja menneisyyden Kallioon. Joitakin retkioppaita saa tulostettuna ja ne ovat ladattavissa omalle tietokoneelle tai puhelimeen sävyttämään omaa sunnuntaikävelyä.