Muraalien historia -reitti

12.7.2017


Limingantie 68 (palokuja) Laura Mela (1964-2009) on lähes unohdettu suomalaisen ja jopa eurooppalaisen seinämaalaustaiteen pioneereja (kuva: Juhani Styrman).
Limingantie 68 (palokuja) Laura Mela (1964-2009) on lähes unohdettu suomalaisen ja jopa eurooppalaisen seinämaalaustaiteen pioneereja (kuva: Juhani Styrman).

Muraali on seinään, kattoon tai muuhun pysyvään rakenteeseen maalattu teos. Ne ovat iso osa ihmiskunnan säilynyttä muinaishistoriaa. Ensimmäiset niistä on maalattu jo luolien seiniin ja maalauksia on löydetty myös  varhaiskulttuurien palatsien ja temppeleiden raunioista. Helsingin kaupunkikuvaan seinämaalaukset ilmestyä talojen päätyihin 1800-luvun lopulla. Ensimmäiset julkisivuihin tehdyt muraalit olivat kaupallisia – talojen päätyihin maalattuja mainoksia –reklaameja. Muraalien historia -reitti esittelee Itäisen kantakaupungin alueelta löytyviä vanhoja seinämaalauksia.

  1. Limingantie 68.Vallinkoskentien ja Intiankadun välisen palokujan varrella löytyy muraali jonka maalasi taidemaalari Laura Mela (1964-2009) työryhmänsä kanssa alkukesästä 1993. Melaa kiinnostivat seinämaalausten ja freskomaalauksen traditiot, aina antiikin ja renessanssin ajalta saakka. Limingantien seinämaalaus restauroitiin pari vuotta sitten. Teos yksi Suomen ensimmäisiä oikeaoppisista muraaleista.

  1. Hämeentie 27. 2000-luvun kaupallista seinämaalausperinnettä edustaa Sörnäisissä, Hämeentie 27 päädyssä oleva Elannon leipomon mainos. Ja sehän sopii Sörkan kulmille kuin voi ruisleivän päälle. Sillä onhan alkuperäinen Elannon ruisleipä Sörnäisistä kotoisin ja  helsinkiläiset tottuivat usean sukupolven ajan nauttimaan Elannon leivästä.

  1. Porvoonkatu 15. (Viipurinkatu 4) Vuosina 1927-1929 valmistuneen talon päädyssä on haalistunut reklaamimuraali 1930-luvulta. Puiden takaa pystyy tarkasti katsottaessa tunnistamaan sinisen ristin sekä auton profiilin ja tekstiä: Nikolajeff, bilhall, remontverkstad, Viipurinkatu ja 4. Talossa sijaitsi aikoinaan Sergei Nikolajeff autokauppa. Hän oli aikanaan Helsingin merkittävin autokauppias. Maalauksen löysi uudelleen Kallion Kulttuuriverkosto ja siitä syntyi idea pelastaa historiallinen automainos.

  1. Porthaninkatu 3 Teos sai alkunsa talon asukkaan ideasta. Taloyhtiön kanssa yhteistyössä syntyi vuonna 1992 talon päätyyn teos, joka muodostuu metalliputkesta taivutetuista ihmishahmoista ja väripinnoista. Työ oli samalla myös Milla Björkin Teollisen korkeakoulun opiskelijatyö. Milla Björk, nykyinen  Björk-Vartiainen, on tänään arvostettu sisustusarkkitehti. Yksi hänen töistään Helsingissä on Suomalaisen kirjakaupan Aleksanterinkadun sisäänkäynnin suunnittelutyö. Björk-Vartiainen suunnittelee myös valaisimia ja erilaisia kalusteita. (Työ juuri nyt peitetty talon julkisivujen peruskorjausten vuoksi.)