Opastettujen kaupunkikävelyiden edelläkävelijä

Me Kallion Kulttuuriverkostossa olemme olleet uranuurtajia uudenlaisten, opastettujen kaupunkikävelyiden järjestämisessä Suomessa. Kallion Kulttuuriverkoston kävelykierrokset aloitettiin jo 1990-luvulla, ja aktiivinen toiminta niiden tiimoilta käynnistyi vuonna 2007 nimellä Kallion kävelyfestivaali.

Järjestämme opastettuja kävelytapahtumia pääsääntöisesti Kallion, Alppilan, Sörnäisten, Siltasaaren ja Hakaniemen alueella. Kesäaikaan kävelemme kuukausittain ulkoreiteillä. Talvikaudella tarjoamme yleensä sisätiloissa luentoja kiinnostavista aiheista tai käymme tutustumassa sovittuihin lähikohteisiin. Kallio -kävelyjä on myös mahdollista ostaa ryhmille (katso lisää alempaa).

Kulttuuriverkosto osallistuu kaksi kertaa vuodessa järjestettävään Helsingin kävelyfestivaaliin. Lisäksi Euroopan kulttuuriympäristöpäivään osallistuminen syyskuussa on jo muodostunut perinteeksi.

Kallion Kulttuuriverkoston kävelytoiminnasta vastaavat Seija Sihvonen ja Juhani Styrman. Jos haluat tulla mukaan kehittämään toimintaa, ota yhteyttä: kallion.kulttuuriverkosto(at)gmail.com.

Kallio-kävelyt

Kallio-kävelyt ovat teemallisia, opastettuja kierroksia, joiden osanottajat saavat tuhdin tieto- ja elämyspaketin lähialueemme ympäristöstä, kulttuurista, ihmisistä ja tarinoista aina kulloisenkin teeman tai aiheen mukaan. Kävelyillä on tutustuttu mm. Kallion kiellettyihin kuppiloihin, Sörnäisten teollisuuden perintöön ja Kallion kulmien arkkitehtuuriin - ja ovatpa jäljet johtaneet myös sylttytehtaalle!

Kallion Kulttuuriverkoston omat kävelyt ja luentotapahtumat ovat ilmaisia, mutta joitakin reittejä varten olemme painaneet tiivistetyn ohjelmalehtisen, josta veloitamme 3 - 5 €. Kävelyt kestävät yleensä noin 1,5 - 2 tuntia.

Omista kävelyistämme ilmoitamme tapahtumakalenterissamme ja Facebook-sivullamme sekä usein myös muissa tiedotuskanavissa.

Jos Kulttuuriverkoston järjestämä kävelykierros ei osu sinulle sopivaan ajankohtaan, kannattaa katsastaa myös yhteistyökumppaneidemme maksullinen kävelytarjonta:

Hima&Strada

FinnWid

maksulliset Tilauskävelyt

Kallion Kulttuuriverkostosta voit tilata oman opastetun kävelykierroksen ryhmällesi esimerkiksi työpaikan virkistyspäivään, erilaisiin yksityistilaisuuksiin tai ihan muuten vain tutustuaksesi Kallioon pintaa syvemmältä ja uusista, yllättävistäkin näkökulmista.

Järjestämme Kallio-kävelyjä myös esikoulu- ja ala-asteikäisille, jolloin Kallion historiaa, henkilöitä ja arkkitehtuuria käsitellään helppotajuisesti ja lapsille sopivassa muodossa. Opastetut kierrokset sopivat myös osaksi koulujen ympäristö- ja kulttuurikasvatusta. Kierros kestää noin tunnin.

Hinnat

150 € / ryhmä, max. 20 hlöä ja sen yli lisähenkilöt 10 € / hlö

Lasten ja koululaisten ryhmille hinta sovitaan tapauskohtaisesti.

tiedustelut: kallion.kulttuuriverkosto(at)gmail.com

Alppila - urbaani idylli

Kierros esittelee Alppilan kaupunginosan historiaa, arkkitehtuuria, puistoja ja merkkihenkilöitä.

Enemmän ja vähemmän kiellettyjä kuppiloita Kalliossa

Kallion seudun kahvila- ja ravintolahistoriaa 1900-luvun alusta 1970-luvulle. Mukana mm. poliisin tarkkailun alla 1920- ja 30-luvuilla olleita ravintoloita.

Juopottelua ja muita rötöksiä Helsingin neljännessä poliisipiirissä

Kävelykierros käy läpi lauantain 18.9.1909 tapahtumia Kallion kulmilla, tai paremminkin Söörnäisissä, ja käymme myös rikospaikoilla. Pengerkadun poliisiaseman päivystävällä konstaapelilla riitti töitä! Kalliossa näet sattui ja tapahtui…

Jäljet johtavat sylttytehtaalle

Salatiedettä ja outoja tarinoita Kallion kulmilta. Hyytävä kierros Kallion kaduilla, tarinan keskiössä 1930-luvun Tattarisuon ruumislöydöt ja miten ne liittyvät itäiseen kantakaupunkiin. Ei suositella lapsille.

Kallio –kierros

Perusesittely Kalliosta, jossa tutustutaan arkkitehtuuriin, historiaan ja alueen merkkihenkilöihin. Kierros voidaan myös räätälöidä tilaajan toiveiden mukaiseksi.

Kallion arkkitehtuuri -kierros

Esittelee laajemmin Kallion arkkitehtuuria, johon sisältyy myös tuntemattomia helmiä.

Leipää ja konepajoja

Sörnäisten teollisuuden reitti: mitä on ollut ja miltä näyttää nykyisin.

Lemua ja linnunlaulua

Kulttuuria, urheilua ja herrasväen huviloita. Liikkeelle lähdetään Oopperatalolta ja kävellään Töölön puolelta urheilualueiden ja Eläintarhan kautta Linnunlaulun läpi työläisten asuinalueelle Kallioon Tokoinrantaan.

Naisten Kallio

Reitillä kuljetaan Kallion, Helsingin ja Suomen historian merkittävien naisten jalanjäljillä.

Paskatorni ja hanhiparvi

Hulvaton taidekävelykierros Kallion ja Sörnäisen seudun julkisten taideteosten pariin.

Pimenneet valkokankaat

Kallion monipuolista ja laajaa elokuvateattereiden historiaa esittelevä kierros.

Raitiovaununkuljettajan Kallio

Reitillä kävellään Helsinginkadulla asuneen raitiovaununkuljettaja Esko Hytösen lapsuuden maisemissa ja hänelle merkityksellisillä paikoilla Kalliossa. Lisäksi esitämme Hytösen kotikulmistaan kirjoittamia sydämellisiä runoja.

Rakentamaton Kallio

Kierros esittelee toteutumattomia ja keskeneräisiksi jääneitä rakennus- ja kaupunkisuunnitelmia. Kallio näyttäisi nyt aivan erilaiselta, mikäli suunnitelmat olisivat menneet toisin.

Sörnäisten teollisuuden perintö

Kolme eri kierrosta esittelee Sörnäisten, Vallilan ja Hermannin teollisuusalueiden historiaa ja nykypäivää.

Tuhat ja yksi porrasta Kalliossa

Korkeuserojen Kalliossa portaita riittää. Portaat ovat myös hyvää kuntoilua. Yksi porras vastaa kymmentä askelta tasamaalla. Portaisiin liittyy tarinoita, jotka ovat osa Kallion historiaa. Huom! Ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Teollisuutta ja taidetta Vallilassa

Urbaanin teollisuusmiljöön keskeltä löytyy upeita, merkittävienkin taiteilijoiden teoksia. Vallilan-teollisuusalue - Mäkelänkadun, Sturenkadun ja Teollisuuskadun kolmio - on viimeisimpiä kantakaupungin tuntumassa edelleen teollisuuden käytössä olevia kortteleita.

Väinö Vähäkallion kierros

Kierros esittelee Vähäkallion arkkitehtuuria Kallion ja Sörnäisten alueella.

Omatoimikävelyt alppilassa ja siltasaaressa

Alppila-seura ja Siltasaariseura ovat julkaisseet omatoimikävelyreitit omissa kaupunginosissaan. Polut ovat koottu Kallion Kulttuuriverkoston aineistosta ja niiden toimitustyöstä vastasivat Pauli Saloranta ja Juhani Styrman.

Alppiharjun kotikaupunkipolku

Siltasaaren kotikaupunkipolku