Näin Kallion Kulttuuriverkosto sai alkunsa

kukkii alku.JPG

Keväällä 2019 Kallio Kukkii -kaupunkifestivaali vietti yhtäjaksoisen toimintansa 25-vuotisjuhlavuotta ja on näin vanhin yhtämittaisesti toiminut kaupunkifesivaali.

Kallion Kulttuuriverkosto saikin alkusysäyksensä juuri ensimmäisen Kallio Kukkii -festivaalin tapahtumista ja näin asiat etenivät:

Toukokuussa 1994 Harjun nuorisotalo järjesti Karhupuistossa bänditapahtuman, joka otettiin innostuneena vastaan ja sai jatkoa seuraavana vuonna. Pienimuotoinen rock- / bändifestivaali Kallion ytimessä onnistui hyvin, mutta siirrettiin sopivampaan paikkaan Harjun nuorisotalon pihapuistoon.

Päivän kestävä festivaali sai mainion keväisen nimen ”Kallio Kukkii” ja alkoi pikku hiljaa kehittyä nykyiseen muotoonsa. Vuonna 1997 festivaalin oheen ideoitiin muutakin kulttuuritoimintaa, kuten kuvataiteilijoiden ja käsityöläisten avoimien ovien päiviä heidän työhuoneillaan, kulttuurikierroksia ym. kiinnostavaa ohjelmaa.

Suunnitelmissa esitettiin, että Kallio Kukkii -festivaali voitaisiin toteuttaa yhteisöllisistä lähtökohdista käsin ja että myös alueen asukkaat ja aktiivit voisivat osallistua omaehtoisten kaupunkitapahtumien tuottamiseen.

Näin myös tapahtui ja seuraavana keväänä Kallio Kukkii -festivaalista oli kehittynyt kymmenpäiväinen kulttuuriviikko, jossa ovat päässeet esille monet eri taiteen lajit ja muodot sekä lukuisat tapahtumat.

Kallio Kukkii -kulttuuriviikon ympärille päätettiin perustaa oma yhdistys, Kallion Kulttuuriverkosto ry, joka nykyään toimii itsenäisenä rekisteröitynä yhdistyksenä ja on aktiivinen, tunnettu toimija kaupunginosayhdistysten joukossa.

Kallio Kukkii -festivaali ja sen sisartapahtumana marraskuussa järjestettävä ”Kallio Kipinöi” ovat suosittuja tapahtumaviikkoja. Toiminta on vuosien mittaan laajentunut monipuoliseksi ja monialaiseksi taiteiden ja tapahtumien “keitokseksi”, jota Kallion Kulttuuriverkostossa keskitetysti koordinoidaan.

Kallion Kulttuuriverkostolla on myös omia, säännöllisesti järjestettäviä tapahtumia Kallion alueella, ja olemme yhteistyökumppanina sekä muulla tavoin osallisena monissa muissa alueen ja kaupungin tapahtumissa.

Kallion Kulttuuriverkoston toiminta on on huomioitu monissa yhteyksissä ja myös kaksi kertaa palkittu. Saimme vuonna 2009 Unelmien Helsinki -palkinnon saatesanoin ”Kallion Kulttuuriverkosto on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää”. Vuonna 2013 meille myönnettiin Helsingin Kulttuuriteko -palkinto.

Vuoden 2018 toimintakertomuksesta voit lukea, mihin kaikkeen olemme viime aikoina osallistuneet.

Ohessa Kallio Kukkii -ohjelmalehtiä vuosien varrelta