Vaihtamalla paranee! Maailma. ja kallio.

Kallion Kulttuuriverkoston toimintaan ovat lokakuusta 2018 lähtien kuuluneet myös erilaiset uudelleenkäyttöä, kierrätystä ja jakamistaloutta edistävät tapahtumat Kalliolan setlementtitalolla (Sturenkatu 11). Tapahtumien ideoijana ja tuottajana toimii kalliolainen ammattijärjestäjäpioneeri Reija Wihinen Elokuun Tilasta.

Kaikki tulevat vaihto- ja kirpputoritapahtumamme löydät tapahtumakalenterista ja Facebook-sivultamme.

Jos haluat tulla mukaan ideoimaan ja järjestämään vaihto- ja kirpputoritapahtumia, ota yhteyttä Reijaan: reija.wihinen(at)gmail.com. Reijaa kiinnostaa myös asumisen yhteisöllisyyden lisääminen ja Kallion alueella toimivien yrittäjien yhteistyön edistäminen.

Vaihto- ja kirpputoritapahtumissa on yleensä paikalla myös pop-up-hyväntekeväisyyskahvila Cupponen, jonka tuotto menee vaihteleviin hyväntekeväisyyskohteisiin. Cupposen toiminnasta voit kysyä lisää Maijulta, maiju.rohkea(at)gmail.com.

Kädentaitomateriaalit vaihtoon

Luoville ja käsistään käteville ihmisille tuppaa kertymään kotinurkkiin potentiaalista materiaalia hyvinkin yli oman tarpeen. Tunnistatko ilmiön?

Käsityöt ja askartelu aktivoivat monipuolisesti eri osa-alueita aivoista ja niillä on suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille. Kun potentiaalista materiaalia on tullut kerättyä liikaa, hyvä tarkoitus alkaa kääntyä itseään vastaan.

Kuukauden viimeisenä sunnuntaina (ei joulu-, kesä- ja heinäkuussa) järjestettävät Kädentaitomateriaalit vaihtoon -tapahtumat on tarkoitettu kädentaitoja vaaliville luoville persoonille, jotka kaipaavat työstettäväkseen erilaisia kierrätysmateriaaleja tai haluavat laittaa omat tarpeettomat materiaalinsa kiertoon.

Tapahtumien säännöt ovat seuraavat:

1. Lahjoita vain puhdasta (homeetonta, ötökätöntä jne.) materiaalia, esim. lankoja, nappeja, nauhoja, helmiä, korttiaskartelutarvikkeita, käsityö- ja askarteluvälineitä, käsityölehtiä jne.

2. Lahjoita korkeintaan yksi materiaalikassillinen per tapahtuma. Vastaavasti voit ottaa saman verran tarvitsemiasi materiaaleja tilalle, jos haluat. Älä hamstraa.

3. Älä tuo tapahtumiin kotitalousjätettä, jota kertyy lähes kaikissa kodeissa, eli kahvipusseja, wc-paperihylsyjä jne. Nämä ovat sinänsä hyvinkin käyttökelpoista materiaalia, mutta niitä on kaikilla yleensä omasta takaa.

4. Pakkaa lahjoitettavat materiaalit sopivaksi katsomallasi tavalla lajeittain, esim. helmet pieniin läpinäkyviin pusseihin, korttipohjat pinkkoihin kuminauhalla jne.

5. Tapahtumasta yli jääneet materiaalit toimiteetaan Sininauhasäätiön asunnottomille suunnatun harrastustoiminnan käyttöön ja tarvittaessa myös Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen Näprään.

Lukemattomien kirjojen tori

Onko sinulle kertynyt kirjoja, joita et enää lue ja joille haluaisit löytää uuden kodin? Tai haluaisitko kirjahyllyysi vaihtelua?

Kirjojenvaihtotapahtuman säännöt ovat seuraavat:

1. Tuo tapahtumaan enintään 5 kirjaa. Saat ottaa saman määrän kirjoja tilalle.

2. Tapahtumassa vaihdetaan ainoastaan kaunokirjallisia teoksia ja tietokirjoja. VAIHDON PARIIN EIVÄT KUULU esim. vanhat oppikirjat, sanakirjat, tietosanakirjat tai lehdet. Myös keittokirjat joudumme rajaamaan pois niiden valtavan tarjonnan, mutta huonon kysynnän vuoksi.

3. Tapahtumasta yli jääneitä kirjoja ei tarvitse kantaa takaisin kotiin, vaan ne jäävät kartuttamaan alakerran naapuruustiloissa sijaitsevan Kalliolan kirjojenvaihtopisteen tarjontaa.

Sisustus vaihtoon!

Kyllästyttävätkö vanhat verhosi tai torkkupeittosi? Etkö ikinä käytä kymmeniä kaapeissasi lymyäviä pöytäliinoja? Onko sinulla liikaa tuikkulyhtyjä tai liian vähän maljakoita? Olisiko seinälläsi paikka jollekin kivalle pikkutaululle? Sisustuksen voi mainiosti laittaa vaihtoon myös maapallon kannalta kestävämmin: vaihtotalouden keinoin.

Sisustus vaihtoon! -tapahtuman säännöt:

1. Tapahtumassa vaihdetaan IKEA-kassiin mahtuvia pienikokoisia sisustustavaroita, ei siis esim. huonekaluja eikä isokokoisia mattoja tai tauluja. Myöskään sähkölaitteet eivät turvallisuussyistä kuulu tapahtumassa vaihdettaviin tavaroihin. Vaihtoon voi tuoda esim. verhoja, pöytäliinoja, torkkupeittoja, sisustustyynyjä, pieniä tauluja ja muita koriste-esineitä sekä astioita.

2. Vaihtoon saa tuoda enintään 5 kodintavaraa (esim. verhopari lasketaan yhdeksi). Voit ottaa saman verran tilalle.

Huomaathan, että jos sinulla on ensisijaisesti tarve päästä vain eroon isommasta määrästä tavaraa, tämä ei ole oikea kanava siihen. Esim. Emmaukset, Fidat ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen myymälät ottavat vastaan isompiakin kodintavaramääriä.

3. Tuo vaihtoon vain ehjää ja puhdasta eli sellaista, mitä voisit lahjoittaa ystävällesi tai ottaa itse käyttöösi.

4. Vaihdosta yli jääneet tavarat toimitetaan Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukseen tai Mäkelänkadun Emmaus-myymälään.

Viherkasvivaihtajaiset

Kyllästyttävätkö entiset viherkasvisi? Haluaisitko kokeilla uusia kasvilajeja? Tai pitäisikö sinun löytää viherkasveillesi hyvä koti ennen pidempää ulkomaanmatkaa tai muuttoa ulkomaille? Entä onko nurkkiisi kertynyt erilaisia kukkaruukkuja enemmän kuin omiksi tarpeiksi?

Viherkasvivaihtajaisia varten varataan järjestäjien toimesta pöytätilaa, mutta osallistujat tuovat mukanaan pöydille tarvittavat suoja-alustat (vahakangasta, sanomalehtiä, pahvilaatikoita tms.) sekä kasvien pakkaamiseen tarvitsemansa kassit, suojapaperit jne.

Vaihtotapahtuma tarkoittaa, että jos tuot tarjolle vaikka kolme kasvia, voit halutessasi ottaa saman määrän kasveja tilalle. Sama pätee ruukkuihin. Pelkkä lahjoittaminen on myös mahdollista.

Viherkasvivaihtajaisten säännöt ovat seuraavat:

1. Tuo tapahtumaan vain eläviä ja terveitä (ötökättömiä, homeettomia jne.) kasveja sekä ehjiä ja käyttökelpoisia kukka- ja suojaruukkuja. Huom! Tapahtuman järjestäjät eivät vastaa kasvien ja ruukkujen laadusta.

2. Pakkaa kasvit sään mukaisesti kuljetusta varten siten, etteivät ne palellu tai katkeile.

3. Jos haluat tuoda tapahtumaan pistokkaita, juurruta pistokkaat valmiiksi tai leikkaa ne vasta tapahtuma-aamuna tuoreuden säilyttämiseksi. Suojaa pistokkaat hyvin ja kääri juuret kosteaan paperiin sekä muoviin siten, ettei vettä valu ympäriinsä.

Tapahtumasta mahdollisesti yli jääneet kasvit ja ruukut jäävät yhteiseksi iloksi Kalliolan setlementtitalon aulaan ja naapuruustiloihin eli niitä ei tarvitse kantaa takaisin kotiin.

Viherkasvivaihtajaiset järjestetään kaksi kertaa vuodessa, huhti- ja syyskuussa.

paikallista Second hand -shoppailua

Muodokkaiden mimmien pukeutumiskirppis (koot 44 +)

Tällaiselle teemakirppikselle on todellakin tarvetta!

Jos olet muodokas mimmi, tuo itsellesi tarpeettomat, vähintään kokoa 44 olevat vaatteesi ja kiertoon joutilaat asusteesi (kengät, laukut, korut, hatut, huivit, hanskat jne.) myyntiin muiden muodokkaiden mimmien iloksi.

Myyntipaikat ovat maksuttomia, mutta ilmoittautuminen on sitova: kirppistapahtumaa on kovin vaikea järjestää, jos myyjät eivät ilmaannu paikalle.

Huom! Yksi oma myyntirekki mukaan per myyjä, ei muita myyntikalusteita. MobilePay on näppärääkin näppärämpi kirppismyynnin apuväline.

Muodokkaiden mimmien pukeutumiskirppis järjestetään kolme kertaa vuodessa: tammi-, touko- ja syyskuussa.