Menestyneesti marginaalissa

6.5.2015

Kuvaaja: Jukka Merimaa
Kuvaaja: Jukka Merimaa

Jaakko Laitinen & Väärä Raha ei läpäise portteja radiokanaville. Marginaalimusiikki kuitenkin uppoaa keikoilla kuulijoihin. Bändi on Karhupuiston pääesiintyjä lauantaina 9.5. Bändin 40 minuutin setti alkaa noin klo 16.20.

-Hienoa päästä keikalle Kallioon, toteaa Jaakko Laitinen heti kärkeen. Kallio on nyttemmin merkityksellinen paikka Laitiselle ja Väärä Raha –bändille, koska valtaosa bändin muusikoista asuu alueella. Alun perin bändiläiset tapasivat jo synnyinseudullaan Lapissa, viettivät yhdessä lapsuuttaan, soittivat Rovaniemellä bändeissä. Helsinkiin ja Kallioon tultiin opiskelujen ja töiden perässä. Kallio Kukkii –kaupunkifestivaalin avajaisjuhlat Karhupuistossa ovat myös bändin vuoden ensimmäinen ulkoilmakeikka.

-Keikkaa on riittänyt, vaikka marginaalissa pyöritään. Ihmiset ovat tykänneet, Laitinen toteaa. Väärän Rahan musiikille ei juuri soittoaikoja radiosta löydy. Olisiko bändin musiikki liian kovaa kamaa suurten porttien portinvartijoille, Laitinen epäilee. Mutta kriitikot ovat kiittäneet ja nimenneet bändin jo kulttibändiksikin.

Bändin musiikki ei todellakaan ole sitä perinteistä radiokanavasoittoa. Väärässä Rahassa kietoutuvat yhteen slaavilainen romanssi, balkanilainen mustalaismusiikki ja suomalainen iskelmä. Bändin biisit ovat pääosin sen omia.  Oikeaa tempoa ja asennetta bändi on käynyt etsimässä autenttisilla paikoilla, kuten kiertuematkalla Makedoniassa.

Kirjastonhoitajaksi valmistunut Laitinen on asunut vuoden Unkarissa ja opiskellut yliopistossa Serbian kieltä. -Vähän jäivät kieliopinnot kesken, mutta ymmärrän kyllä ja osaan puhua taksikuskille ja tarjoilijalle. Eikä Laitisesta ole tullut kirjastonhoitajaakaan, musiikki työllistää hänet täyspäiväisesti.  Vuonna 2009 perustettu bändi on keikkaillut 11 maassa. Keikkapaikoiksi ovat kelvanneet kotimaassakin kaikki mahdolliset olohuoneista katuihin ja lähikapakoista konserttisaleihin.

Bändin musiikilliset juuret löytyvät ainakin Laitisen lapsuudesta. Hän keksi jo teininä Rauli Badding Somerjoen kautta iskelmän. Olavi Virran ja Tapio Rautavaaran tuotanto puolestaan vakuutti, että ne parhaimmat biisit olivat venäläistä alkuperää. Eri tarina sitten on miksi Väärän Rahan tulevalla levyllä soi sähäkkä Lähi-idän teknopoppi.

Kokoonpano Karhupuistossa:
Jaakko Laitinen – laulu
Jarkko Niemelä – trumpetti, buzuki, alttotorvi
Marko Roininen – haitari
Tuomo Kuure – kontrabasso
Tuomas Timonen - rummut

 

Arja Aho
kirjoittaja on freetoimittaja ja Kallion Kulttuuriverkoston varapuheenjohtaja.